Konsten att vara konsult


En bonde står och passar en stor flock får, som betar på fjället. Då kommer plötsligt en splitter ny BMW på vägen nedanför.

En ung man i Armani-kostym, Gucci-skor, Ray Ban-solglasögon och YSL-slips sticker ut huvudet ur bilen och ropar till bonden:
”Om jag kan räkna ut hur många får du har på betet, kan jag ta med mig ett av fåren då ?”*

Bonden tittar på killen och på den spridda flocken med får och svarar:
”Det verkar rimligt – OK för mej”*

Killen kör fram sin BMW till bonden och tar fram en Notebook, slänger upp den på motorhuven och öppnar Laptopen. Med hjälp av Nokias senaste 4G-telefon kopplar han upp sig mot en NASA-sida på Internet.

Han kontaktar ett GPS-satellit-navigationssystem, hämtar den exakta positionen och matar in den i en annan NASA-satellit. Denna scannar
betesområdet med ultrahög upplösningskamera.

Så öppnar han den digitala bilden i Adobe Photoshop och exporterar den till ett annat ställe på Internet: Image Processing Facility i Hamburg.

Inom några sekunder får han ett e-postsvar i retur till sin Palm Pilot och där står det: ”Picture processed and data stored”.

Så loggar han in på en MS-SQL databas via ODBC och kopplar upp ett Excel-dokument med flera hundra avancerade formler. När detta är gjort, kör han all data genom e-posten till en Xircom och på ett ögonblick får han respons.

Avslutningsvis skriver han ut en flersidig 4-färgs rapport på sin miniatyr-hitech HP Color Laser Jet och kastar ett öga på sista sidan:
”Du har exakt 1586 djur” säger han”.

” …..det stämmer”, säger bonden. ”Du kan ta med ett av fåren”.

Så tittar han på killen som går runt för att välja ut ett av fåren. Han får jobba lite för att få ner vinsten i bagageluckan på BMWn.
Då säger bonden: ”Du, om jag kan säga exakt vad du jobbar med, kan jag då få tillbaka fåret”?
Killen tänker en stund, säger sen att det verkar fair och OK.
”Du är konsult” säger bonden.

”Stämmer” säger killen. ”Hur sjuttsingen kunde du veta det”?

”Det var inga problem. Du kom hit utan att någon hade bett dig. Sen skulle du ha betalt för något som jag redan visste. Du erbjöd dig att jobba med en fråga som ingen hade ställt.

Dessutom vet du inte ett skit om den här branschen, så jag vore tacksam om du ville öppna bagageluckan och ge tillbaka min hund”!


Ett svar till “Konsten att vara konsult”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *