Rekommenderad läsning: En hälsosammare arbetsplats


Jag har läst ett riktigt bra inlägg av noreply@blogger.com (Cornucopia?) på http://cornucopia.cornubot.se/ som jag vill dela med mig av. Besök gärna den sidan för fler bra inlägg!


Det bekräftas nu i (ännu) en studie att stillasittande leder till våra klassiska västerländska välfärdsjukdomar som diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar. För att inte tala om fetma. Det räcker inte heller med att motionera efter jobbet, även om det är bättre än inget alls, utan man behöver röra på sig över hela dygnet. Detta är helt i linje med det jag skrivit om Dan Buettner och sk blue zones, där man lever länge och i fullgod hälsa livet ut.

Det är föga överraskande, men människokroppen är inte gjord för att sitta still. Det massiva stillasittande tjänstemannalivet är något som har uppkommit under efterkrigstiden och det existerar ingen som helst evolutionär anpassning till detta.
Som Dan Buettner visade hade man minskat sjukvårdskostnaderna med hela 40% för kommunalt anställda i en amerikansk småstad efter att ha tagit till sig detta och börjat jobba proaktivt med att få de anställda i rörelse. För en arbetsgivare betalar detta sig alltså mycket fort. För samhället är det en ren vinst, då man kan spara enorma belopp på att slippa behandla diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. I Sverige kanske inte arbetsgivaren behöver ta sjuvårdskostnadern, men man betalar sjuklönen de första veckorna, vilket snabbt blir pengar.

Nu är det förstås lättare för en kommun, som även råder över en orts yttre miljöer att ordna bättre hälsa hos de anställda, men det är även möjligt för tjänstemannaföretaget.
Jag kommer nu, som tidigare utlovat, hjärnstorma fram lite förslag för tjänstemannaarbetsplatsen. Som hjärnstormning (eng brainstorming) betyder det inte att alla förslag är bra eller vettiga, men så länge den kreativa processen är igång ifrågasätter jag inga av förslagen. Ifrågasättandet är upp till er i efterhand.
Först några grundförutsättningar. Jag orkar inte leta upp referenser på detta, men
  • Att ta pauser och rensa hjärnan ökar produktiviteten
  • Att gå på promenader förbättrar tankeförmågan och psykiskt välmående
  • Att röra på sig bränner energi och motverkar välfärdssjukdomar
Detta är tämligen okontroversiellt. Eventuella produktivitetsminskningar på grund av mina förslag nedan är antagligen inbillade och kompenseras av att man får ”gå av sig” respektive mindre sjukskrivningar och mer fysiskt och psykiskt välmående personal, som dessutom antagligen blir rätt ovilliga att byta arbetsplats till någon som inte erbjuder nedanstående. Dessutom ska ingen arbetsgivare som tillämpar produktivitetssänkan kontorslandskap säga ett ord om förlorad produktivitet – vill ni höja produktiviteten ge era medarbetare egna rum. In i skamvrån med er.


Kom också ihåg att den bästa hälsoeffekten får man genom att tvinga fram en beteendeförändring som inte är valbar, t ex en del ”geografiska” förslag nedan där saker flyttas längre bort från arbetsplatsen.

Motion på arbetstid
Tillåt anställda två timmars motion under arbetstid, inklusive transporter till och från motionsplatsen. Ja, det minskar arbetstiden från 40h till 38h i veckan, men kommer höja effektiviteten och produktiviteten på dessas 38 timmar. Plus minska sjukskrivningar och öka psykiskt välmående. Motionen ska ske under arbetstid, dvs man ska inte smita hem tidigare, utan vitsen är att det ska bryta av stillasittandet. Sker det under arbetstid kommer man också ta med sig problem och frågeställningar och tänka vidare på dem medan man motionerar.
Promenader på arbetstid
Godkänn och uppmuntra promenader på arbetstid. T ex för möten och telefonsamtal, men också om man sitter fast. Istället för att gå till fikarummet så kan man gå på en promenad i en halvtimme för att tänka eller rensa hjärnan. Det ska alltså vara tillåtet att lämna arbetsplatsen, men bara om man gör det till fots. Man får inte åka iväg en halvtimme, men att ta en halvtimme på att gå till apoteket och tillbaka igen ska alltså vara tillåtet.
Stäng hissen och tag trappan
Har man hiss på arbetsplatsen, belägg den med passerkort. Endast personal som ägnar sig åt tunga lyft – systemoperatörer, vaktmästare, receptionspersonal, logistikpersonal etc får använda hissen. Handikappade, gravida och tillfälligt skadade med sjukintyg kan förstås få tillgång till hissen. Vid kundbesök hämtar man ut ett tillfälligt passerkort i receptionen om kunderna inte kan gå i trappan.
Det samma gäller rulltrappor. Som borde förbjudas i köpcenter för folkhälsans skull. Liksom hissar. Handikappade och gravida (och mammor med barnvagn) kan få ett tillfälligt passerkort till hissen.
Flytta skrivarna
Det skrivs ut enorma mängder papper på våra arbetsplatser idag. Det papperslösa kontoret är fortfarande en dröm. Flytta alla skrivarna till översta våningen eller om man bara har en våning längst bort i ena änden. Ska man absolut skriva ut något så får man se till att röra på sig också. Helst gå flera trappor upp. Dessutom spyr skrivare ur sig hälsovådliga partiklar, så att få bort dem från arbetsplatserna har fler fördelar. Kanske slutar folk skriva ut så f-b mycket också och man kan spara in pengar både på papper, toner och service. Att gå i fem minuter för att hämta ett uselt papper blir terapi och ett uppfriskande avbrott i arbetet och höjer antagligen produktiviteten mer än att sitta kvar och svulla vid skärmen.
Flytta konferensrummen
På samma sätt bör man flytta konferensrummen, så det blir en bit att gå för att ha möten. På en större arbetsplats kan man rent av ha konferensrummen i en helt annan byggnad.
Ta bort stolarna från konferensrummen
Inför ståbord i konferensrummen och ta bort stolarna. Handikappade kan naturligtvis få en upphöjbar plattform för rullstolen etc. Sparar möbler och ingen lär somna stående på alla dessa möten. Plus att det blir en ledigare och trevligare atmosfär när man står – människan är inte gjord för att sitta. Man kan ha ett separat representationsrum med stolar för gäster om dessa nu inte kan stå.
Ta bort stolarna ur fikarummen
Samma sak här. Det går utmärkt att äta eller fika stående. Ha s k barbord.
Ta bort alla fikaautomater
Vill folk absolut småäta onyttigheter får de planera i förväg eller  och handla dessa. Finns ingen som helst nytta med att erbjuda godis på arbetsplatsen. (Ekologisk) frukt är dock påvisat nyttigt och man kan ha fruktkorgar istället.
Förbjud ätande vid arbetsplatserna
Nästa steg är att man arbetar vid sin arbetsplats. Vill man stoppa något i munnen får man gå till fikarummet. Detta minskar antagligen småätandet, eller får åtminstone folk att röra på sig.
Ta bort fikarummen
Gärna en fika, men då får man gå ut och fika på konditori…

Fram med BiB:en 17:00
En annan faktor som isolerades var att i blue zones drack man ett glas vin på kvällen, vilket bidrog till ett längre och hälsosammare liv. Tag fram en BiB och ställ i receptionen när dagen är slut. Alla anställda får ta sig ett glas om de vill. Detta uppmuntrar dessutom kollektivtrafikbruk, då de som kör bil förstås inte får ta sig ett glas. Dessutom lär man snabbt kunna hitta vilka som har problem med alkoholen och kan därmed sätta in proaktiva åtgärder. Plus att man kan få lite trevligt mingel i receptionen anställda emellan när dagen är över.

Flytta postfacken
Placera postfacken i ena ändan eller översta våningen, inte vid in- och utgången till arbetsplatsen. Därmed får varje anställd sig en daglig promenad för att kolla sin post.
Förbjud telefonsamtal i kontorslandskap
Ska man prata i telefon eller om telefonen ringer så får personalen finna sig i att resa sig upp och gå iväg för att prata om man nu fortfarande envisas med kontorslandskap.
Portabla datorer och mobiltelefoner
För att uppmuntra och möjliggöra för folk att t ex gå ut och arbeta eller flytta runt sig så måste förstås datorer och telefoner vara portabla. Annars är det svårt att förbjuda telefonsamtal i kontorslandskapet.
Flytta parkeringarna längre bort
Den som åker kollektivt rör sig per automatik mer än den som åker bil. För att uppmuntra kollektivåkande och oavsett få bilförarna att röra på sig så ska man inte hyra eller anlägga några parkeringsplatser närmare kontoret än vad busshållplatsen är. Helst bör parkeringsplatserna ligga minst 500m bort från arbetsplatsen, vilket tvingar även bilisterna att gå 500 + 500m om dagen. Avgiftsbelägg dessutom parkeringsplatserna även i billiga industriområdet, så bilisterna inte får sponsring genom gratis parkering.

Flytta rökrutorna ännu längre bort
Äger man marken runt arbetsplatsen så inför man rökförbud även utomhus och sätter en rökruta (utan tak) längst bort i ena hörnet. Ska folk absolut röka så får de röra på sig och ta del av det årstiden har att erbjuda. Löneavdrag i anställningsavtalet för de som bryter mot rökförbudet.

Lönepåslag för de som inte har TV
Anställda som kan visa att de inte har TV (hur man nu gör det) bör få ett lönepåslag, då TV-tittande antagligen är en av de största hälsobovarna på fritiden.


Lönepåslag för de som inte röker
’nuff said.

Helst vill man kanske ha en ROWE-arbetsplats, men i Sverige är det svårt att ordna pga LAS.
För er som inte orkar klicka och läsa tidigare inlägg så lägger jag in Dan Buettners TED-talk om hur man gjorde för att tillämpa blue zones-teorierna i en amerikansk småstad.
Kanske finns det någon progressiv och framåtblickande arbetsgivare som kan börja tänka lite och åtminstone under ett halvår eller ett år prova att få sina allt fetare och insulinbrukande tjänstemän att röra på sig i tjänsten. Men jag tvivlar.
Som sagt så är inte alla förslag tillämpbara på alla arbetsplatser, men kom gärna med egna.

En del av förslagen går också att tillämpa i hemmet, t ex att lägga parkeringsplatsen längst bort från ingången, ståbord i köket för frukosten mm.

Cornucopia? Evig tillväxt i en ändlig värld?

Läs kommentarer och kommentera inlägget på http://cornucopia.cornubot.se/.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *