Daniel Croona

förenar nytta med nöje

×
Daniel Croona

Rekommenderad läsning: Sänkt bolagsskatt – ett steg i rätt riktning

Jag har läst ett riktigt bra inlägg av noreply@blogger.com (Cornucopia?) på http://cornucopia.cornubot.se/ som jag vill dela med mig av. Besök gärna den sidan för fler bra inlägg!


Alliansregimen med stats/finansminister Anders Borg (m) vill sänka bolagsskatten i Sverige till 22% från dagens 26.3%. Även om förstås Svenskt näringsliv och Företagarna naturligtvis inte är nöjda, eftersom man finansierar hälften med att sätta stopp för s k räntesnurror och skatteflykt, så är det ett steg i helt rätt riktning.

Bolagsskatter i Europa. Sverige idag
och enligt förslaget markerat i listan
Källa: Wikipedia
Sverige får rent av en väldigt konkurrenskraftig bolagsskatt, som blir en av de lägsta i fd Västeuropa. 
Det är egentligen bara Island och Irland, samt småbolag i Storbritannien som har lägre bolagsskatt på den här sidan om den fd Järnridån, om man undantar Luxemburgs obefintliga skatt på bolag som bara äger intellektuell egendomsrättigheter.
Med tanke på att vi är en välutvecklad industrination så blir det attraktivt och kanske något som faktiskt kan skapa, eller åtminstone behålla några jobb i Sverige. Det är starkt av alliansregimen att faktiskt ta ett steg bort från att bara fjäska för väljarna via jobbskatteavdragen och faktiskt göra något konkret för svenska företag. Naturligtvis kunde man gjort mer, men detta är faktiskt ett steg i rätt riktning.
Samtidigt kan förslaget förstås fortfarande röstas ner i riksdagen. Det är inte första gången som regimens reformer röstas ner i riksdagen. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *