Daniel Croona

förenar nytta med nöje

×
Daniel Croona

Rekommenderad läsning: Bully.

Jag har läst ett riktigt bra inlägg av helena på http://www.helenasandklef.se/ som jag vill dela med mig av. Besök gärna den sidan för fler bra inlägg!


Filmen Bully, som gick på SVT igår ligger äntligen uppe på Play. Jag har kopierat SVT rakt av i presentationen för jag kan inte skriva något utan att börja gråta och hata mänskligheten. Istället ska jag hämta mitt barn i skolan och krama henne och önska att hon aldrig aldrig aldrig aldrig får uppleva något som kommer få henne att känna sig mindre värd. Och sen ska jag släppa henne med vetskapen om att det hon antagligen kommer det.

. . . . . . . . .

”Barn kommer alltid vara barn” är inte längre en acceptabel ursäkt när unga människor utsätts för fysisk och psykisk misshandel. Bara för att deras jämnåriga uppfattar dem som svaga eller udda.

Dox: Bully gjordes under skolåret 2009/2010 av den prisbelönte filmaren Lee Hirsch. Vi får se hur mobbning drabbat fem barn och deras familjer i fyra amerikanska delstater. Alex, en 14-åring i Sioux City i Iowa, blir retad, förnedrad och attackerad dagligen för sitt utseende. Men han klarar inte av att berätta för sina föräldrar vad som pågår.

– Om det inte vore för dem, så skulle jag ju inte ha några vänner, säger Alex om skolkamraterna som sticker honom med sina pennor och ger honom öknamn.

Vi ser hur Alex blir slagen och förolämpad på skolbussen. Och mobbarna vet att de blir filmade.

David Long i Murray County i Georgia berättar om 17-årige sonen Tyler som begick självmord 2009 efter år av mobbning. En känslig kille som inte deltog i idrottsaktiviteter och som till slut fick nog. Vi möter också Kelby Johnson, high school-elev i Oklahoma, som kom ut som lesbisk och blev utfryst av såväl skolkamrater som lärare. I kyrkan är hon inte längre välkommen och på basketplanen vill ingen spela med henne. Av rädsla för beröring. Såväl grannar som tidigare goda vänner har tagit avstånd från hela Kelbys familj.

– Det är människor vi umgåtts med i åratal som inte ens vill vinka till oss längre, säger Kelbys pappa Bob. Kelby själv har försökt ta sitt liv vid tre tillfällen.

Mobbning är ett problem som inte känner geografiska, etniska eller ekonomiska gränser. I Bully ser vi ett gryende medvetande som uppstår när individer upptäcker att de inte längre är ensamma. Då börjar det svåra arbetet att ändra på något oacceptabelt som blivit norm. Mobbning är ett straff som utdelas i våra skolor till de som är annorlunda och försvarslösa. Många barn löper risk att begå självmord men skolorna gör väldigt lite för att förhindra detta.

Trots titeln Bully, handlar filmen om de mobbade, deras föräldrar och de vuxna som sviker.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *